Bij het lezen van mijn dagelijkse feed aan uitspraken op recht.nl, kwam ik een interessante uitspraak tegen waarbij de kantonrechter een ontslag op staande voet heeft terug gedraaid ter zake ongewenst dan wel grensoverschrijdend seksueel gedrag. https://www.recht.nl/nieuws/arbeidsrecht/622242d16c040f206837/grensoverschrijdend-gedrag-tijdens-personeelsfeest-onvoldoende-voor-staande-voetje/

 

Ik ben niet betrokken geweest bij het dossier, maar in de uitspraak kom ik wel een aantal punten tegen waaruit blijkt dat dit dossier beter aangelopen had kunnen worden door de Gemeente Eindhoven. Dossieropbouw en analyse is cruciaal bij vrijwel ieder proces, maar gezien de actualiteit en gevoeligheid van het onderwerp ook wenselijk.

Zo is de intentie van het gedrag niet goed onderzocht dan wel niet goed vastgelegd, wat dit heeft gedaan met de werkrelatie met de betrokkenen en of deze nog herstelbaar was. Dit zijn nu van die typische “dingetjes” die bij een goed advies al eruit gehaald hadden kunnen worden. Als je een argument aanvoert en daarbij verwijst naar juridische grondslagen, moet je wel ervoor zorgen dat je de zogenaamde elementen die daaraan ten grondslag liggen, ook aantoont en vastlegt. In andere woorden, als iemand seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoont, moet je ook aantonen dat het gedrag gericht was op de seksualiteit. Immers, het gedrag kan wel zo geïnterpreteerd worden maar is het dan ook zo bedoeld? Het sturen van een “dick pic” laat vrij weinig speling over, maar een tik op de kont van een medespeler in het voetbal is heel gewoon.

Aanvullend vond het incident op een feest plaats en hadden beiden kennelijk ook buiten het werk een vriendschappelijke relatie met elkaar, waardoor de omgangsnormen al losser waren. Ook het aanraken van elkaar was niet ongewoon, hoewel het in de bil knijpen wel duidelijk niet gewenst was. Maar heeft betrokkene daarmee een bedoeling gehad, of was het een meer dan niet zo slimme actie omdat er al een onhandige en vervelende situatie was ontstaan en betrokkene dit probeerde op een luchtige manier te doorbreken?

En nou juist het tijdig inschakelen van een onafhankelijk recherchebureau in dit soort zaken kan een wereld van verschil maken op het moment dat het dossier voor de rechter komt. Een stukje verdieping in het dossier, de jurisprudentie, interviewgesprekken en dossieropbouw zijn punten waarin een recherchebureau van grote toegevoegde waarde kan zijn.